Kayıtlar

Eylül 7, 2008 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

ROKOKO

Resim
merengli bol çikolatalı
Malzemeler:
Pandispanya tarifi burda Kreması: 5 adet yumurta akı 6 adet yumurta sarısı 150 gr toz şeker 150 gr bitter çikolata 150 gr beyaz çikolata 300 ml krema 15 gr toz jelatin 1/2 çay bardağı su
Mereng için: 2 yumurta akı 1 su bardağı tozşeker Üzerine: 200 ml krema 2 çorba kaşığı şeker meyve
Yapılışı: Bitter ve beyaz çikolatayı benmari usulü ayrı ayrı eritin. Mereng için yumurta akını 3-4 dakika çırpın şekeri ekleyin 8- 10 dakika daha çırpın koyulaştırın. Merengi sıkma torbasına alın kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt ile kaplayın üzerine düzgünce rolo sıkın. Isıtılmış fırında 100 derecede kuruyana kadar pişirin soğusun alın kalıptan merengi kenarda bekletin.
Kremanın yapılışı: Yumurta sarılarını şekerin yarısı ile koyulaşana kadar mikserle çırpın. Başka kapta yumurtanın aklarını çırpın 2- 3 dakika kabartın. Kalan şekerin yarısını ekleyin yavaş yavaş çırpın yumurta sarılarını çırpılmış kar kaline gelmiş yumurta akına karıştırın yedirin. bu karışıma 300 ml krema ekleyin karış…

erişteli köfte çorbası

Resim
Evde hazırladığım erişteyi, makarna ve çorbalarda çok sık kullanıyorum. Erişte tarifini de veriyorum; yapımı kolay. Zamanınız varsa, yapın derim. Çorba, Erzincan yöresine ait. Adı eriştenin şeklinden dolayı bacaklı çorbasıdır; ama, her yörede farklı pişiriliyor...


Çorba için:

Malzemeler:

100 gr kıyma
1 küçük kuru soğan
2 çorba kaşğı ince doğranmış maydanoz
karabiber
malzemeleri karıştırın fındık iriliğinde yuvarlayın. bol kızgın yağda kızartın kenarda bekletin.
1,5 su bardağı erişte
2 su bardağı yoğurt
2 çorba kığı un
1 yumurta
5 su bardağı su
1 çorba terteyağı
nane, pulbiber ve tuz

Yapılışı:

Erişteleri makarna gibi haşlayın süzün. tencereye yoğurdu,unu ve yumurtayı ekleyin karıştırın 5 su bardağı su ilave edin haşlanmış erişteleri ekleyin karıştırarak pişirin. köfteleri ekleyin 2 tasım kaynatın. çok yoğun olursa sıcak su ilave edin. teryağında pul biber ve naneyi pişirin çorbanın üzerine gezdirin. servis yapın. arzu edersenız ezilmiş sarımsak ilave edebilirsiniz..


Erişte yapımı:
3 su bardağı un 2 yu…

lor peynirli cheesecake

Resim
Lor peyniri tatlılara ve keklere ayrı bir lezzet veriyor. cheesecakede denemek için biraz interneti araştırdım burda güzel bir tarif buldum. lezzetli oldu tavsiye ederim.

Malzemeler:

Hamur için :
1.5 Su bardağı un
2.5 Çorba kaşığı tozşeker
5 Çorba kaşığı tereyağı veya margarin
1 Adet yumurta

Üstü için :

400 gr tam yağlı tuzsuz yumuşak peynir yada lor peyniri
150 gr çiğ krema
3 Adet yumurta
3.5 Çorba kaşığı tereyağı veya margarin
5 Çorba kaşığı tozşeker
1 Adet limon rendesi ve 1 tatlı kaşığı suyunu ekledim
50 gr kuru üzüm - ben donmuş vişne ekledim 1 kase kadar..
6.5 Çorba kaşığı pudra şekeri

Yapılışı:

Fırını 190 derecede ısıtın.
Derin bir kalıbı yağlayın.
Hamur için tozşeker ve unu karıştırın.
İçine yağı da katarak iyice yoğurun.
Yumurtayı da kattıktan sonra 30 dakika dinlenmeye bırakın.
Peyniri, kremayı, yumurtayı, yağı, tozşekeri ve limon suyu ile rendelenmiş limon kabuğunu karıştırın.
Yumuşak bir kıvama geldiğinde içine üzümleri veya vişneleri ekleyin
Hamuru kalıbın içine dökün ve peynirli karışımı üstüne…

kabarcık tatlısı

Resim
İftar için hazırladığım kabarcık tatlılısı lezzetli bir tarif. tavsiye ederim..


Malzemeler:
2 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 yumurta
2 çorba kaşığı sıvıyağ
kabartmatozu
1 tutam tuz

hamurun üzerine sürmek için :

yarım su bardağı sıvıyağ
siz ayarlayın.

şerbet:
2 su bardağı seker
1/2 su bardağı su
1 çay kaşığı limonsuyu
hepsini karıştırın kaynatın kıvama gelince altını kapatın soğutun..



Yapılışı:

hamurun bütün malzemelerini karıştırın. un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapın.
hamuru iki yumak yapın. 10 dakika dinlendirin.
unlu zeminde oklavayla incecik açın. yarım su bardağın yarısını eşit bir şekilde hamurun üzerine yayın.
rulo gibi kıvırın. verev veya düz dilimleyin .( verev keserseniz midyeye benziyor. düz keserseniz kabarcık gibi oluyor.)
dilimlediğiniz hamuru merdane ile kestiğiniz yerden bastırın. bol kızgın yağda kızartın. soğuk şerbete atın. kaymakla veya ceviz serperek sevis yapın..
tarifi tv. programından almıştım .

kruvasan - croissant

Resim
Fransa'da sabah kahvaltılarında tercih edilen mayalı katmerli poğaça. İçine çikolata parçaları, marmelat vb. ekleyerek pişirebilirsiniz veya piştikten sonra sıcakken sürebilirsiniz. Daha önceki yaptığım kruvasan tarifi burda. Bu yaptığım tariften de çok memnun kaldım...


Malzemeler:
500 gr un (ölçüyü siz ayarlayın)
2 yumurta akı
200 ml su
40 gr yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker. şeker miktarını fazlalaştırabilirsiniz.
üzerine:
200 gr oda ısısında tereyağı
üzerine yumurta sarısı

Yapılışı:

Un hariç diğer malzemeleri karıştırın. azar azar un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapın. Hamuru 20 dakika tezgahta mayalayın. mayalı hamuru buzdolabına alın üzerini örtün 1 saat bekletin. dolaptan alın. unlu tezgahta 2 cm. kalınlığında açın yumuşamış 200 gr yağın hepsini bıçakla delmeden hamurun üzerine sürün. mektup gibi katlayın üzerini örtün 30 dakika dolapta bekletin. tekrar az unlu zeminde merdane ile 2 cm. kalınlığında açın. ( bu sefer yağ sürülmüyor. yağın hepsini ilk açmamızda sürmüştük…

Vanilya Kremalı Tarçınlı Tart

Resim
Hafif ve lezzetli bir tart. Kardeşim Mert'in dediği gibi, "Tüm iyi özellikler bu tartta toplanmış" :)

Malzemeler:

tart hamuru için:
200 gr un
1 tutam tuz
100 gr teryağ
hepsini parmaklarınızın ucu ile karıştırın azar azar soğuk su ilavesi ile toparlayın. sert bir hamur yapın. dolapta 20 dakıka dinlendirin.
hamuru merdane ile açın. 20 cm. genişliğindeki tart kalıbına yayın. ben 30 cm. tart kalıbı kullandım. yağlı kağıdı tartın uzerine yayın iki avuç nohut ekleyin. kabarmasını önlemek için. önceden ısınmıs 170 derecede 15 dakıka pişirin. nohutları ve kağıdı alın tekrar 5 dakika daha pişirin. tartı çıkarın.

vanilya krema için:
4 yumurta
450 ml süt
50 gr şeker. yarım su bardağı yeterli
3 paket vanilya veya 4 damla vanilya esansı
üzerine tarçın

Yapılışı:
yumurta şeker vanilyayı köpürmeden çırpın. ılık sütü ilave edin karıştırın. az pişmi olan tartın üzerıne yavaşça dökün.( su gibi bir kıvamı olacak korkmayın piştikten sonra yoğunlaşıyor.) üzerine bol tarçın serpin. önceden ısınmış 170 dere…