Kayıtlar

Ağustos 31, 2008 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Paskalya Çöreği

Resim
Mahlep baharatı poğaçalara, tatlılara ve kurabiyelere çok yakışıyor ama paskalya çöreğinde muhakkak olmalı. mahlep yerine damla sakızı ekleyenlerde var. malzemeler: 175 gr erimiş ılımış tereyağı 42 gr yaş maya 1 su bardağı ılık su 4 yumurta 1,5 su bardağı pudraşekeri 1 tatlı kaşığı dolusu mahlep 6,5 su bardağı un üzerine : 1 yumurta sarısı fındık Yapılışı: mayayı 1 su bardagı ılık suda eritin. erimiş yanmamış ılık yağın ıcıne yumurta, pudra şekeri, mahlep ekleyin biraz karıştırın mayalı suyu ekleyin karıştırın. yavaş yavaş un ilave edin ele hafif yapışan bir hamur yapın. (mayalı hamurları fazla sert bir hamur yapmayın sonuç güzel olmaz.) üzerini örtün. iki misli olana kadar mayalayın. mayalanan hamuru tekrar yoğurun 3 parçaya bölün. her üç parçayı tekrar 3 parçaya bölün. her yumağı 20 cm. boyunda rulo yapın.saç örgüsü şeklinde sarın. fırın tepsisine aralıklı dizin ılık ortamda 20 dakıka yine mayalayın. üzerine yumurta sarısı ve fındık kırıgı serpin. önceden ısınmıs175 derecede pişirin.

terbiyeli balık çorbası

Resim
Balık çorbası sevenler için ayrı bir lezzet. terbiyeli yapmadan farklı tarilerde uygulanabilir. ben mırlan balığı aldım. mevsimine göre çıkan palamut, kırlangıç vb. yapabilirsiniz. Malzemeler: 2 adet mırlan balığı fileto 2 orta boy patates 2 orta boy havuç 2 çorba kaşığı un 1 yumurta sarısı yarım limon suyu tuz karabiber 1,5 litre su 2 çorba kaşığı sıvıyağ maydanoz Yapılışı: suyu kaynatın. yağı ekleyin içine küp küp dogranmıs balık ,patates ve havuçları ilave edın. biraz kaynasın. 2 kaşık unu biraz su ile ezin çorbaya ilave edin karıstırarak pişirin. yumurta sarısını limon suyu ıle cırpın çorbaya ilave edin. karabiber ,tuz ve ınce dogranmıs maydanoz ılave edın karıstırın. servıs yapın.

hanım göbeği tatlısı

Resim
Hanım göbeği tatlısı, tek kelimeyle nefis lezzetli bir osmanlı tatlısı. aynı hamurdan vezir parmağı ve dilber dudağı sekli verilerek yapılabilir. tatlı profiterol hamuruna benzer. bereketli ramazanlar.. Malzemeler: 125 gr margarin 1,5 su bardağı su 2 su bardağı un ayrıca 3 yumurta Şerbet: 3 su bardağı seker 2,5 su bardağı su 1 tatlı kasığı limon suyu yapılışı: su şeker karıstırılır kaynatılır kaynayan serbetin altı bıraz kısılır kıvama gelene kadar kaynatılır. limon suyu eklenir karıstırılır. kenara alınır soğuması beklenir. kızartmak için: 400 ml sıvı yağ Yapılışı: tencereye su ve yağ eklenir kısık ateste yağ eriyene kadar beklenir. kaynamaya yakın un ilave edilir tahta kaşıkla 5 dakika helva yapar gibi karıstırılarak pisirilir. soğuyunca içine yumurtalar teker teker eklenerek yedirilir. biraz dinlendirilir. el hafif sıvı yağ ile yağlanır. cevizden biraz büyük parçalar koparılır yuvarlanır ortası parmakla delinir simit sekli verilir. tezgaha dizilir. teflon vb. geniş bir tavaya sıvı y

MANTAR ÇORBASI

Resim
sık yaptığım lezzetli bir çorba tavsiye ederim. hayırlı ramazanlar... Malzemeler: 2 kase ince doğranmış mantar yarım su bardağı pirinç 1 adet kuru soğan 4 su bardağı kaynar su 1 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı sıvıyağ 1,5 su bardağı süt 2 çorba kaşığı un karıstırılacak veya 200 ml süt kreması 3 çorbba kaşığı ince doğranmıs maydanoz karabiber Yapılışı: yağ eritilir içine ince doğranmıs soğan eklenir hafif kavrulur. ince doğranmıs mantar eklenir mantarlar suyunu çekene kadar pişirilir. su ve pirinç ilave edilir karıstırılır. pirinçler pişene kadar orta ateşte kaynatılır. süt un ile karıstırılır çorbaya karıstırılarak eklenir ve kaynatılır. yoğun olursa çorba kaynar su ilave edin. maydanoz eklenir servis yapılır. not: arzu ederseniz süt un karısımı yerine krema eklenir.

PASTANE AÇMASI

Resim
sahur için hazırladığım açmalar. herkese hayırlı bereketli ramazanlar dilerim. Malzemeler: 30gr şeker 20gr tuz 50 gr yaş maya 50 gr sıvıyağ 50 gr tereyağı 2 yumurta 2,5 su bardağı ılık su aldığı kadar un 1 tatlı kaşığı mahlep arzu ederseniz ayrıca üzerine tereyağı ve yumurta sarısı çörekotu Yapılışı: maya hariç diğer malzemeleri karıstırın 1,5 su bardağı un ilave edin biraz karıstırın mayayı elle ufalayın ekleyin yine azar azar un ilavesi ile ele hafif yapışan bir hamur yapın mayalanması için 20 dakika bekletin. hamuru tekrar un eklemeden yoğurun. sonra 65 gr yumaklar yapın az sıvıyağ surulmuş zemine dizin. 15 dakika mayalanması için bekletin. üzerine fındık kadar tereyağı sürün çay tabağı seklinde elle acın sonrada tezgaha vurarak büyütün. rulo sarın dizin yan yan 10 dakika mayalanması için bekletin kıvırın simit sekli verin tepsiye dizin tekrar iyice mayalayın üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpin önceden ısınmış 200 derecede pişirin. üzerine fırca ile hafif sıvıyağ sürün.