9 Kasım 2009 Pazartesi

limon soslu cheesecake




Bisküvi Tabanı:

burdaki tarif:

1,5 paket eti burcak biskuvi1 çorba kasığı tereyağı1 çorba kasığı bal
Cheesecake Malzemeler:
750 g yumuşamış krem peynir.(labne kullanın)2 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu110 g şeker, 1 çorba kaşığı nişasta3 yumurta2 çay kaşığı limon suyu

Limon sosu için

50 g tereyağ100 g şeker1 yumurta1 tane iyice rendelenmiş limon kabuğuyarım çay bardağı limon suyu

Yapılışı

Bisküvileri rondodan geçirdim un gibi olsun. tavaya yağı ekledim, eriyince balı ekledim biraz karıstırıp guzel kokusu çıkınca bisküvi tozunu ekledim, tahta kasıkla çok az kısık ateşte çevirdim.kelepçeli kalıbın dibini folyo ile kapladım. biskuvileri döktum iyice bastırdım duzelttim.
cheesecake hazırlanışı:Krem peyniri, şekeri ve limon kabuğunu bir çırpma kabında yumuşak kıvama gelinceye kadar çırpın.limon kabuğunu ekleyin karıştırın. Yumurtaları teker teker ekleyin çırpın.nişastayı ekleyin karıştırın.
Krem peynir karışımını önceden hazırlanmış bisküvili yüzeyin üzerine dökün ve fırında 1 saat boyunca 160 derecede pişirin. Sonra, fırından alıp soğumaya bırakın. not: fırında pişerken yanına ısıya dayanıklı bır kucuk kaba su koyun az çatlar.
not: krem peyniri 600 gr ekleyebilirsiniz ve 3 yumurta akını 4 çorba kaşığı şekerle kar haline gelene kadar çırpıp en son karışım ekleyip yavaşça karıştırıp kalıba dökün. daha lezzetli olur ve yoğunlaşır.

Limon sosun hazırlanışı:

Malzemeleri çırpma kabına ekleyin. Kabı, dinlenmiş su dolu bir kaba koyun. Benmari usulü (Su, kabın altına geçmemeli). 20 dakika boyunca karıştırarak buharda pişirin. Kabı, su dolu kaptan alın dinlensin arada karıştırın kıvamı gelsin çok yoğunlaşırsa yarım çay bardağı kaynar su ekleyin karıştırın. soğuyunca kullanın. Limon sosunu, cheese kekin üstüne dökün veya( servis yaparken kekin üzerine gezdirin. ) buzdolabında en az 4 saat ya da 1 gece boyunca soğutun. sonra kelepçeli kalıptan dikkatlice çıkarın. servis yapın..
kelepçeli kalıp: 19 veya 22 cm olsun

4 yorum:

Su Tünay dedi ki...

Bu cheesecakeide denedikten sonra artık şunu rahatlıkla söyleyebilirim:Cheesecake herkese uymuyor..Normalde denediğim tarif tadanlar tarafından ortak değerlendirilirdi..Yani ya herkes beğenir,yada herkes beğenmez...Ama iki denememdede cheesecake farklı yorumlar aldı...Bu sefer baldan sanırsam etiburçak beni çok rahatsız etmedi..Ama fırından çıktıktan sonra ortası çöktü:)Bu benim hatammı anlayamadım.Ama sos için güzel bir görüntü oluştu...Limon sosuna bittim..Bayıldım vede bayıldık.Limonlu kekin üzerine deneyeceğim..Sonuç olarak yediğim lokmanın 5 dk.sonra tadını hatırlayamadığım birşey çıktı ortaya..Normalde aklınızda kalır tadı...Ama nedense bunda aynı şey olmadı.Ve normalde 2 günde bitmesi gerekirken 1 haftada anca bitirdik cheesecakei.Ellerinize ve emeğinize sağlık.Sayenizde çok şey öğreniyoruz...

banu kırmızıgül dedi ki...

teşekkür ederim tülay :)

Cousa dedi ki...

aman tanrım, ilk defa cheesecake denedim ve bu tarif harikalar yarattı resmen. gerek sosu olsun, gerek peynirli kısmının dokusu olsun, gerek bisküvi kısmının kıtırlığı olsun, herşeyiyle mükemmeldi. bu arada bu sos sırf cheesecake için değil birçok tatlı için kullanılabiliyor olsa gerek, bir dahaki sefere farklı meyve sularıyla ve meyve kabuklarıyla denemeyi planlıyorum. sonuç olarak starbucks'ta yediğimiz limonlu cheesecake'i aratmayan mükemmel bir tarif bu, çok teşekkür ederim! misafirlerim de bayıldı :)

Cousa dedi ki...

aman tanrım, ilk defa cheesecake denedim ve bu tarif harikalar yarattı resmen. gerek sosu olsun, gerek peynirli kısmının dokusu olsun, gerek bisküvi kısmının kıtırlığı olsun, herşeyiyle mükemmeldi. bu arada bu sos sırf cheesecake için değil birçok tatlı için kullanılabiliyor olsa gerek, bir dahaki sefere farklı meyve sularıyla ve meyve kabuklarıyla denemeyi planlıyorum. sonuç olarak starbucks'ta yediğimiz limonlu cheesecake'i aratmayan mükemmel bir tarif bu, çok teşekkür ederim! misafirlerim de bayıldı :)