çikolatalı yer fıstıklı kek


Yer fıstıklı çikolatayı çok seven kızım için hazırladığım bu pastanın tarifi smittenkitchen ait. Tarifi çevirince kreması tereyağlı yer fıstığı olunca bende almak için gittiğim Metro market de bulamadım ama normal tuzsuz tereyağı ile hazırladığım buttercream içine yer fıstığı ezmesi karıştırdım sonuç nefis lezzetli bir krema oldu. Verdiği kek tarifi son derece yumusak. kakaolu pandispanya yaparak bu keki hazırlayabilirsiniz. Krema yağlı derseniz pastacı kremasına yer fıstığı ekleyebilirsiniz. yer fıstığı yerine fındık ezmeside ekleyebilirsiniz. vb.


ÇİKOLATALI YER FISTIKLI KEK
Kremaları:
buttercream:
10 gram krem peynir(oda sıcaklığında) 4 gr tuzsuz tereyağı
5 bardak elenmiş konfeksiyon şekeri yani pudra sekeri. aldıgı kadar ekledım yanı kıvamı gelene kadar .
2/3 bardak yer fıstıklı tereyağ(tercihen markalı olmalı)
Not: ben tuzsuz 300 gr tereyag ekledım. 5 çorba kaşığı yer fıstığı ezmesi ekledim.

Yapılışı:
1) Geniş bir kapta, mikser yardımıyla, krem peynirle 4 gr tereyağı, rengi açılana kadar çırpın. Yavaşça, şekeri ekleyin. Orta hızda, rengi açılana kadar çırpmaya devam edin.
2) Yer fıstıklı tereyağını ekleyin ve iyice karışana kadar çırpın.

çikolata:
8 gram bitter çikolata(kabaca doğranmış)
3 çay kaşığı yumuşak yer fıstıklı tereyağ
2 çay kaşığı light mısır şurubu

1) Benbarin yöntemiyle, çikolatayı eritin. Erimiş çikolatayı, yer fıstıklı tereyağı ve mısır şurubunu bir tencereye koyun.
Çikolata tamamen eriyene ve karışım tamamen yumuşak olana kadar, sık sık karıştırarak pişirin.
2) Ocaktan alın ve yumuşayana kadar, yarı yarıya pay ederek çırpın. Beyaz ve ılıkken kullanın.
Not: Ben 400 gr bıtterı 400 ml krema ile benmari erittim ılıkken kekin üzerıne gezdırdım..


Kek ıcın:


2 bardak un
2,5 bardak şeker
¾ bardak tatlandırılmış kakao pudrası yani kakao
2 çay kaşığı kabartmatozu
1 çay kaşığı tuz
1 bardak nötr sebze yağı(kanola, soya yağ gibi) sıvıyağ
1 bardak ekşi krema 1,5 bardak su 2 çay kaşığı damıtılmış beyaz sirke .
Not: ekşi krema;1 bardak ılık süte 1 tatlı kaşığı limon suyu karıtırdım.
1 çay kaşığı vanilya özü
2 yumurta
Yarım bardak öğütülmüş yer fıstığı
Not:Önceden yaptığım
şeytan kek bu kekin kıvamına çok benziyor. şeytan keki iki ölçü hazırlayabilirsiniz ve ıkı ayrı 22 cm. çemberli kalıba pay edebilirsiniz.

Yapılışı:

1) Fırını önceden 176 dereceye ayarlayın. Tereyağı, 20 cm genişliğindeki tepsiye yayın. Tepsinin yüzeyini tereyağlanmış parşömen ya da kağıtla kaplayın.
2) Unu, şekeri, kakao pudrasını, pişirme sodasını ve tuzu bir kaba koyun. Orta hızda hepsini iyice çırpın. Yağ ve ekşi krem ekleyip harmanlayın. Azar azar su ekleyin. Sirke ve vanilyayı katın. Yumurtaları ekleyin ve iyice karışana kadar çırpın. Karışımı, önceden hazırlanmış üç kek kalıbına pay edin.
3) 30-35 dakika ya da çatalı batırdığınızda kuru çıkacak şekle gelene kadar pişirin. 20 dakika soğumaya alın. Kalıbın kağıdını dikkatli şekilde çıkarın; sonra da, keki tamamen soğumaya bırakın(Bu kek çok çok çok yumuşaktır. 30 dakikalığına buzdolabına koysanız bile, yine şekil verebilirsiniz).
4) Keki dondurmak için, geniş bir pasta tepsisine koyun. Üzerine yer fıstığı serpiştirin.
Dip not: Kekinize maske yapmadan önce, sertleşene kadar, 15 ile 30 dakika arasında soğutun(tercihen).
5) Çikolatalı yer fıstıklı tereyağlı kekinizi süslemek için, geniş bir pişirme kağıdının üstüne koyun. Kremayı yavaşça tepeden dökün. Spatulayla çevresini düzgünleştirebilirsiniz. En az 30 dakika soğutun. Servis etmeden bir saat önce de, buzdolabından alın. Üzerini öğütülmüş yer fıstığıyla süsleyin.

Yorumlar

şeker pasta dedi ki…
Banucuğum buna kek demek haksızlık olur, pasta nefis görünüyor.
Ellerine sağlık...
Mon Petit Chou dedi ki…
fazla söze ne gerek, süper, süper, süper....
pelince dedi ki…
Banu bu nefis kek iştahımı kabarttı.Yeni fotoğrafın çok güzel,usta aşçı ellerinden de ancak böylesi çıkar...
Bende bugün fıstık ezmeli bir lezzet ekledim ama dayanamadım seninkinden de bir dilim istiyorum:))
Ellerine sağlık..
yaban mersini dedi ki…
içindeki yağ oranları çok fazla ama şahane görünüyor..ellerine sağlık.
Adsız dedi ki…
Canımcım neler neler yapmışsın ben gelmeyeli.
Ellerine sağlık!
İyi bayramlar!
MUTFAKISTAN dedi ki…
harika olmus canim ellerine saglik,sevgiler
Ayşe'nin Mutfağı dedi ki…
HMMM NEFİS GÖRÜNÜYOR ŞİMDİ OLSA NE GÜZEL GİDERDİ YANINADA BİR ÇAY KOYARDIM OH SÜPER
ELLERİNİZE SAĞLIK
MERMARİSTEN SEVGİLER
nurdan dedi ki…
Banucum, Allahtan şimdi çikolata yedim..Yoksa bu güzellik karşısında düşüp bayılabilirdim.ellerine , sağlık canım..sevgiler...
egeli dedi ki…
vayyy,görüntü mükemmel..ellerine sağlık canım,yer fıstığı gücenmesin ama onu bir türlü sevemedim...bu yüzden fındık ezmesini tercih ederim.bu tarifi bizlerle paylaştığın için teşekkür ederim...sevgiler.
Blogen Ust@ dedi ki…
Valla sayfayı inceledim, güzellikler var tabii.. Emek güzel şey... Bana da beklerim, biraz gülersin, biraz da enfess bi o kadar inanılmaaz tarif ve bilgilerimden feyz alırsın :).. Valla ben ordayım:) Bu arada fotğraf makinanda iyiymiş. Kaç megapiksel? Nerden aldın? Doğubankta var mı garantili?
Unknown dedi ki…
Ahhhhhhhh banum canım ellerine sağlık,muhteşemsin ellerin dert görmesin,herşey gönlünce olsun inşallah,kocaman öptüm..
Adsız dedi ki…
Çok şahane görünüyor. Görüntü şahane, tat süperdir. E tabiki ellerine sağlık. Sevgilerimle........
Baharcicegi dedi ki…
banucum gözleri bayram ettirecek bir görüntüsü var tadinin kesin cok nefis oldugunu söylemeye bile gerek yok,eline saglik canim.bende degisik kremali pasta deniyorum ama ev halki yemeyince koca pasta araya gidiyor arada bir yapiyorum
www.illedeyemek.com dedi ki…
Ellerinize sağlık harika olmuş ,kimbilir tadıda nasılda nefis olmuştur,sizlere afiyet olsun...
pervin dedi ki…
Banucum kekin ve görüntüsü harika ellerine sağlık ...
Hansa dedi ki…
Pastanın tadıda blogdaki resimler kadar harikaysa yapmaya ve yenmeye değer...

elinize sağlık...


sevgiler...
Banu'cum;Tarifi okurken başım döndü:))))))Yapımı çok zormu ne?Emeğine ellerine sağlık.Sevgiler...
AH NE KADAR GÜZEL BİR ŞEY BÖYLE. ELİNE SAĞLIKK BANUCUĞUMMM
SVGLRİMLE...
NuNu
Adsız dedi ki…
slmlar bende sizin hayraniniz oldum acikcasi pastayi gorunce tamda enistemin dogum unune denk gelince mutlaka denemeliyim dedim ve denedim kimse benim yaptigima inanmadi sen bunu pastaneden hazir aldin dedi ve bana pasta siparisi vermeye karar verdiler.tesekkurler boyle guzel tarifler icin.SEMRA
Adsız dedi ki…
MERABALAR KREMAYI PASTAMA DENEDIM FAKAT COK TATLI OLDU.ACABA PUDRA SEKERINI BIRAZ KISSAM VEYA MIKSERLE MI CIRPSAM.BU KONUDA BILGI VERIRSENIZ COOOK SEVINIRIM.BELMA
banu kırmızıgül dedi ki…
semra hanım tesekkurler
belma hanım tesekkurler sekerı az ekleyebılırsınız.
yenı sıtemden takıp edersenız cok sevınırım www. kibelesofrasi.com. burada eskı tarıflrımle yenı tarıflerım mevcut. sevgıler..

Bu blogdaki popüler yayınlar

frambuazlı kek

tel kadayıflı kek

eclair ve pastalar için parlak sos yapimi