Ana içeriğe atla

nohutlu köfte – güney anadolu

Güney Anadoluda yapılan yemeklerden ve nefis lezzetli oluyor. Aslında bu tarz yoğurtlu, etli, köfteli çorbayı andıran yemekler sık yapılıyor; Doğunun yemek kültürü bir başka. Genelde Arap, Suriye ve İran mutfağından geçen tarifler. Günümüzde Arap mutfağı olarak tanımlanan kavram Suriye, Lübnan, Ürdün ve Mısır mutfaklarını içeriyor. Ama kökeni haliyle Suudi Arabistan…

Malzemeler:

1 su bardağı nohut

1 su bardağı ince bulgur – çiğ köftelik bulgurdan

750 gr yağsız kıyma

1 orta boy rendelenmiş soğan

1 çorba kaşığı un

1 yumurta – tuz- karabiber

yoğurt sosu:

2 su bardağı süzme yoğurt – ekşi olmasın- yoksa normal yağlı yoğurt

1 çorba kaşığı un

1 yumurta

yağ sos:

2 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı sıvıyağ

1 çorba kaşığı nane

ayrıca pul biberli ayrı bir sos hazırlanabilir.

ben her iki sosuda hazırladım.

Yapılışı:

1- nohut bır gece önceden ıslanır ve haşlanır. Kıyma, rendelenmiş soğan, bulgur, yumurta, tuz , karabiber, un bir kabda yoğurulur. el su ile ıslanarak küçük köfteler yapılır yuvarlanır. un serpilmiş tepsiye dizilir dolapta dinlendirilir.

2- 6 su bardağı su bir tencerede kaynatılır. içine hazırlanan köfteler ve önceden haşlanmış nohut eklenir köfteler pişene kadar orta ateşte kaynatılır. su ne çok fazla nede az olacak siz ayarlayın. köftelerin üzerini 3 parmak geçecek.

3- yoğurt, un ve yumurta iyice karıştırılır. süzme yoğurt çok koyu ise az su ile açılır. kaynayan çorbanın suyundan azar azar alınarak yoğurda eklenir hızlıca karştırılır yoğurt ılıklaştırılır. çorbaya eklenerek kaynayana kadar orta ateşte tahta kaşıkla karıştırılır. biraz kaynasın ocak kapatılır. tuz eklenir karıştırılır.

4- küçük bir tavada yağ eritilir nane eklenir yağ yakılmadan nanenin yeşil rengi koyulaşmadan alını. servis zamanı çorbaya yağ gezdirilir…

tarif: berrin ardakoç

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

frambuazlı kek

tel kadayıflı kek

eclair ve pastalar için parlak sos yapimi