boza
2 su bardağı kalın bulgur
2 su bardağı tozşeker
1 çay kaşığı kuru maya
1 paket vanilya
15 bardak su
üzerine: tarçın ve leblebi
Yapılışı:
Bulgur tencereye alınır üzerine 15 su bardağı su eklenir. bir gece bekletilir. Orta ateşte 1,5 -2 saat pişirilir. sonra mutfak robotu ile iyice püre yapılır. tel süzgeçten geçirilir. İçine şeker katılır eriyene kadar karıştırılır. kıvamı çok yoğunsa boza kıvamına gelene kadar biraz su eklenir karıştırılır. orta ateşte 5 dakika kaynatılır. Başka bir tencereye alınır. oda ısısında bekletilerek ılımaya bırakılır. Mayayı eklemeden önce boza çok ılık olmamalı elimizi yakmayacak derecede olunca mayalı suyu ekleyin. mayayı yarım su bardağı su ile ezin erisin bozaya ekleyin karıştırın. Başka bir çelik tencereye aktarın ve üzerine tülbent serin oda ısısında 1 veya 2 gün bekletin arada karıştırın. zaten tadını bilenler kıvamının geldiğini anlayacaklardır. Hemen buzdolabına kaldırın. iki gün içinde tüketin..
Yorumlar