16 Eylül 2007 Pazar

karamelize ters-yüz elmalı tart






iftar yemegine gelecek misafirler için severek yaptığım ve yediğim leziz tartı yaptım. çok beğendiler. bu tartı yapmak için çelik saplı tefal tava aldım. mutlaka deneyin derim. hayırlı ramazanlar..


malzemeler:


tart hamuru için:


75 gr tereyağı yumuşamış

175 gr un

2 adet yumurta sarısı

1,5 çorma kaşığı tozşeker

bir cimdik tuz

2 çorba kaşığı su


hamur yapılır iyice yoğurulur. üzeri örtülür dolapta yarım saat dinlendirilir.


üzerine:


15-16 adet elma

1 su bardağı toz şeker

125 gr tereyağı

1 limon


üzerine sos:


kuçuk paket süt kreması


Yapılışı:


hamur yapılır dinlenmeye alınır.

çelik saplı 23-25 cm çapındaki tavaya 125 gr tereyağı eklenir iyice eritilir içine seker konur orta ateste tahta kasıkla karıstırarak karamelize edilir. yanmamasına dikkat edin..

ılıyan karamelizenin içine önceden soyulan ortadan ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılan kararmamaları için limon suyu surulen elmalar dik olarak yan yan dizilir.


orta ateşte elmalar suyunu bırakıp azalana kadar bir kere ters çevrilerek arkalı önlü elmalar karamelize edilir. elmaların yumuşaması gerekiyor ama sekilleri bozulmamalı.
tart hamuru unlu zeminde merdane ile açılır.tavadan iki cm. daha geniş açılır. tavanın üzerine serilir. arasındaki çukur kapatılır. tart şekli verilir. önceden ısınmıs 190 derecede kızaranakadar pisirilir..
servis yapılırken süt kreması gezdirilir..
anna wılla ın tarıfi..

19 yorum:

yetur dedi ki...

canım arkadaşım tek kelime ile süperrrrrr....ellerine sağlık not aldım bile en kısa sürede deneyeceğim....hayırlı ramazanlar....

banu gökşin dedi ki...

yeşim canım tesekkur ederim.
beğenmene çok sevindim.
çok lezzetli hele karemelizeli elma nefis. hayırlı ramazanlar..

İLKAY dedi ki...

BEN DE EN KISA SÜREDE DENEYECEĞİM BANUCUĞUM...
ELERİNE SAĞLIK....
SEVGİLER,
İLKAY

hirsiz-polis dedi ki...

cok orjinal birsey olmus valla, nerden buluyorsun bu tarifleri ya, eline saglik.

Pembeli'nin Mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık Banucum tart nefis görünüyor. Hayırlı Ramazanlar.

damak tadı dedi ki...

Banu'cuğum,çok nefis bir tart olmuş canım.Ellerine sağlık.Bunu en kısa zamanda denemek istiyorum..Krema ile muhteşem olur..))

Kocaman sevgilerle..

filizinmutfagi dedi ki...

canım ellerıne saglık.
Harika olmus denemeliyim elmali tariflere dayanamam

Baharcicegi dedi ki...

Elmali tart okadar canli gibi görünüyorki bir dilim almak istedim,harika bir görüntüsü var eline saglik

banu gökşin dedi ki...

ilkay,
canım tesekkur ederim ..
hırsız polis,
tesekkur ederim canım. minik kızını öp benim için..
pembelinin mutfağı,
tesekkur ederim canım. hayırlı ramazanlar..
damak tadı,
tesekkur ederim cok sağol gercekten kremayla nefis oluyor. aslında ekşitilmis krema ile normal krema karıstırılıp üzerine dökuluyor. ben eksitilmis kısmı eklemedim. :) sevgiler..
filizin mutfağı,
tesekkur ederim canım simdiden afiyet olsun...
bahar çicegi,
canım tesekkur ederim . keske herkese ikram edebilsem. belki ileride pastanem olursa herkesi davet ederim :) sevgiler hayırlı ramazanlar....

nagehan dedi ki...

merhaba banucum, görüyorumki kıyısından da olsa bir erzurum havası almışlığın var. sen o zamanlar çok küçük olduğuna göre umarım ailende iyi izlenimler kalmıştır benim memleketimden.
canım tartın harika görünüyor, lezzetdende hiç şüphem yok.ellerine sağlık, hayırlı ramazanlar, hayırlı sahurlar diliyorum
sevgiler
nagehan

nurcan dedi ki...

arkadasim harikasin
inan suan agizimin suyu akti tarti gorunce
bide guzel anlatmisin
tesekku ederim
sevgiyle kal
www.yenitadlar.blogcu.com

elmasekeri dedi ki...

hmm ellerine saglik nefis görünüyorlar.Hayirli ramazanlar..

selin dedi ki...

canım yeni mekanın hayırlı olsun.. Elmalı tart nefis görünüyor ellerine sağlık..

banu gökşin dedi ki...

nagehan,
canım tesekkur ederim.hayırlı ramazanlar
nurcan canım
tesekkur ederim. sevgiler..
elma sekeri,
canım tesekkur ederim hayırlı ramazanlar..
selin,
tesekkur ederim canım. sevgiler..

pitircik dedi ki...

banucum, elmali tart bayagi istah acici duruyor nefis olmus görüntüsü bile istahimi artirmaya yeter en yakin zamanda yapip sana bilriririm sonucu ellerine saglik canim...

banu gökşin dedi ki...

canım tesekkur ederim simdiden afiyet olusn..

sibelinmutfagi dedi ki...

ellerinize sağlık güzel görünüyorlar

banu gökşin dedi ki...

tesekkur ederim canım sağol. sevgiler..

Nixie dedi ki...

Merhabalar.Tarifi denedim ama kitabımdan baktım.Hata yapmışım o yüzden tekrar denemem gerekecek.Sorunlarımı yazayım.Ben yağ ve şekeri aynı zamanda koydum ve şeker dibe çöktü.Yani sizdeki gibi karamel rengini göremedim.Acaba kullanmalımıyım diye çok düşündüm keşke kullanmasaydım..Tadı acımsı olmuş muhtemelen biraz yakmışım.Bunun dışında ikinci hatam,tenceremin kapağını örttüm.Buda elmanın suyunu çekmesine engel oldu.Kötü oldu tabii.Ama yumuşacık oldu elmalar.Hamur kısmı başarılı bendekinde biraz krema vardı farklı olarak.Bu arada şekeride sizin ölçüde koymalıymışım.Oldukça az geldi.Bu arada hamurdaki tereyağ kokusu krema koyunca neden okadar belirginleşti bilemedim.Bu tatlının en zor yanı bence elmaları soymaktı.15 tane elma...Bütün bu aksiliklere rağmen tartın pişmiş halinin görüntüsü çok cezbedici.Fakat lezzet yok.Teşekkürler tarif için.Bu arada son bilgi pilav pişirdiğim Çelik tenceremle yaptım.Oldukça pahalı bir üründü zarar gelmediğini görmek ayrıca sevindirdi.