Kayıtlar

LİMON BAR

Resim
Limonlu bar genelde kalın dilimli olur. Kalın olmasını istemedim ve yarım ölçü yaptım, geniş kare bir tepside pişirdim, çokta lezzetli ve sunumu hoş oldu. Daha kalın olmasını istiyorsanız tarifi iki ölçü yapın yada bu tarifi kullanarak küçük kare bir tepsi kullanın. Malzemeler: 1- 1/3 bardak un 5 çay kaşığı açık kahverengi şeker veya normal şeker 8 çay kaşığı tuzlanmamış tereyağ, soğuk, 2 parçaya bölünmüş. 110 gr yeterli 4 büyük yumurta 1/2 çorba kaşığı vanilya özü veya iki paket vanilya 1- 1/2 bardak elenmiş pudra şekeri 3/4 bardak taze limon suyu 1 limonun suyu 2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi Yapılışı: Fırını önceden 176 dereceye ayarlayın. Unu ve açık kahverengi şekeri karıştırın. Tereyağı, un karışımının içine atın ve tereyağı küçük topak şekilde görününceye kadar karışımı yavaş hareketlerle yoğurun. Karışımı, orta büyüklükte bir tepsiye eşit şekilde yayın. Spatula yardımıyla üzerini çizin. Fırının orta bölümüne yerleştirin ve altın rengine dönene dek, yaklaşık 20...

DÖNÜŞ

Resim
Bir yıllık ayrılıktan sonra tekrar Kibele'nin Mutfağındayım. İşlerimin yoğunluğundan dolayı, site ile ilgilenmek beni çok yormuş, iyice boşlamıştım. Şimdi işi bahane etmeyeceğim sizlere zaman buldukça yeni tariflerimi Kibele'nin Mutfağından vereceğim. Görüşmek üzere.

bal parmak

Resim
Yapması kolay ve lezzetli bir tatlı ”bal parmak” tarif defterin’den Malzemeler: 1 yumurta 125gr. erimiş margarin 1 vanilya 1 kabartma tozu yarım su bardağı şeker- ( pudra şekeri ekledim) aldığı kadar un şurubu için: 3 bardak şeker 3,5 bardak su birkaç damla limon üzeri için: 1 kase irmik süslemek için:hindistan cevizi ve döğülmüş ceviz YAPILIŞI: Erimiş margarini,pudra şekerini, yumurta ,kabartma tozu,vanilya ve aldığı kadar unu (kulak memesi kıvamında) ilave edip iyice yoğurun.cevizden biraz iri alın. Parmak şekli verip kasedeki irmiğe bulayıp yağlanmış tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında çok kızartmadan pembeleşince fırından alıp soğutulmuş şerbeti tatlıların üzerine dökün.Bir gece önceden yapılıp dinlendirilirse daha da lezzetli oluyor..Üzerini hindistan cevizi ve ince dövülmüş cevizle süsleyin.Afiyet olsun!

aşure

Resim
Aşure en sevdiğim tatlılardan. Pastasını bile yapmıştım. Hafta sonu aile biraraya geliyor. Onlar için güzel bir ikram oldu… Malzemeler: 3 su bardağı aşurelik buğday 1/2 su bardağı nohut 1/2 su bardağı fasülye 1 çay bardağı pirinç 3 su bardağı şeker. ölçüyü azaltıp çoğaltabilirsiniz. 1 kase ince dogranmış incir ve kuru kayısı yarım kase kuru beyaz üzüm 1 portakal kabuğu küçük küpler halinde 1 elma kabuğu soyulmuş küçük dilimlenmiş 1 kase ceviz yıkanmış 5 karanfil, tarçın,yenibahar vb. 1 çorba kaşığı nişastayı yarım bardak su ile karıştırın üzerine : nar taneleri YAPILIŞI: Buğdayı tencereye alalım yıkayalım üzeri geçeçek kadar su ilave edelim 2 tasım kaynatalım. Serin yerde bir gece bekletelım. fasülye ve nohutu da aynı sekilde hazırlayalım bir gece bekletelim. Buğdayı yıkayalım düdüklü tencere veya normal tencereye alalım üzerine 9 su bardağı su ilave edelim pişirelim.( tencerede yavaş pişer ara ara sıcak su ekleyelim) Nohut ve fasülyeyi ayrı haşlıyalım. Pişince sularını süzelim. büyü...

kız parmağı

Resim
Malzemeler: 1,5 su bardağı un yarım su bardağı mısır unu yarım su bardağı toz badem 1 su bardağı su 1 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı limon suyu arasına : 125 gr oda ısısında tereyağı kızartmak için: sıvıyağ Şerbet için: 2,5 su bardağı şeker 2 su bardağı su yarım çay kaşığı limon tuzu yapılışı: Hepsini karıştırın kıvama gelene kadar kaynatın. Yapılışı: Un, mısır unu, badem tozu, limon suyu, tuz karıştırılır içine su eklenir yumuşak bir hamur yapılır. ele yapışıyorsa biraz un eklenir toparlanır. 20 dakika dinlendirilir. unlu zeminde yarım cm. açın oda ısısında olan yağı hamura sürün mektup gibi kapatın. dolapta 15 dakika bekletin bu işlemi birkez daha yapın sonra 1 saat dolapta dinlendirin. unlu zeminde yarım cm kalınlığında kare açın. parmak uzunluğunda ve 1 cm. genişliğinde kesin. bol kızgın yağda kızartın. önce kağıt havluya alın sonra beklemeden soğuk şerbete atın.

tulumba tatlısı

Resim
Endonezya’ da yaşayan arkadaşlarımın isteği üzerine hazırladığım, yapım aşamalarını tek tek çektiğim ”Tulumba Tatlısı”. Herkese mutlu hafta sonları… Malzemeler: Hamur için: 1,5 su bardağı un 1,5 su bardağı su 2 çorba kaşığı margarin 2 çorba kaşığı nişasta 1,5 çorba kaşığı irmik 2 yumurta 1 çay kaşığı toz şeker yarım çay kaşığı tuz (gr ve ml ) ölçüleri için buraya bakabilirsiniz Şerbet İçin: 2,5 su bardağı şeker 2 su bardağı su yarım çay kaşığı limon tuzu veya 1 tatlı kaşığı limon suyu Kızartmak için: sıvıyağı Yapılışı: Önce şerbeti hazırlayın, soğusun. Şeker, su ve limon tuzunu kaynatın; koyu bir kıvam olacak… Margarini küçük parçalara bölün. Suyu ve margarini küçük bir çelik tencerenin içine alın. İçine şeker ve tuzu ekleyin orta ateşte yağ eriyene kadar bekleyin. Yağ erir erimez unu ilave edin. Hızlıca karıştırın bütünleşince sert bir hamur olacak. 5 dakika kısık ateşte helva yapar gibi karıştırarak pişirin. Hamuru buyük bir cam kasenin içine alın, soğum...

pavlova

Resim
Pavlova hafif bezeli bir tatlı. Balerin Anna Pavlova’dan esinlenerek yapılmış. Krem peynir ve süt kreması karışımı ile içi dolduruluyor ve taze meyvelerle süsleniyor. Avustralya ve Yeni Zelanda’da popülermiş. Lezzetli ve hafif… 425 gr dan. Malzemeler: 4 yumurta akı – oda ısısında 1 su bardağı toz şeker 3 çay kaşığı mısır nişastası pişirme kağıdı Kreması için: 3/4 su bardağı krema ben 200 ml kullandım 4 çorba kaşığı pudraşekeri 300 gr labne peynir mevsim meyveleri. ben mevsimsiz vişne kullandım ) Yapılışı: Mereng: 1- fırını 150 dereceye ayarlayın 2- yumurta akını cam bir kasede kargibi olana kadar mikserle çırpın 3- mikser çalışırken yavaş yavaş tozşekeri ilave edin 4- şeker karışınca mikseri durdurun ve mısır nişastasını ekleyin. Mikserle biraz daha karıştırın 5- fırın ısısını 120 dereceye getirin.Pişirme kağıgını fırın tepsisine serin 6- üzerine karışımı dökün ve kaşıkla şekil verin ortasını havuz gibi yapın 7- 1 saat pişirin 8- fırını ...