kırçan turşusu,acı biber sos ve gül reçeli
![](http://2.bp.blogspot.com/_TcDTeePtIUY/SIl9qDCKJoI/AAAAAAAAB_M/Vfym_kMY_LM/s400/2698563573_589d17d8c4.jpg)
kış hazırlıkları için yaptığım acı biber sos ve karadenizde yetişen kırçan otundan yaptığım turşu. acı biber sosu bu sefer acı tatlı karışık biberle yaptım et yemeklerinin yanında çok lezzetli oluyor. sosuna ekmeği batırıp yemek ayrı bir lezzet tavsiye ederim.
acı biber sosun tarifi:
1 kilo küçük acı biber
4 kilo domates
1 litre elma sirkesi
2 yemek kaşığı dolusu toz şeker
1 su bardağı turşu tuzu veya normal tuz. azaltabilirsiniz.
Yapılışı:
büyük bir tencereye domatesleri rendeleyin, sapları kesilmiş biberleri, ayıklanmış sarımsağı ve sirkeyi koyun ocakta 4- 5 dakika hafif kaynatın altını kapatın şeker ve tuzunu ilave edin karıştırın kavanozlara doldurun. kavanozların kapaklarını kaynatın kapaklar kaynarken sudan alın doldurulmuş kavanozlararın ağazını kapatın güneş görmeyen serin yerde tabirce renkleri dönene kadar bekletin. açıldıktan sonra dolapta muhafaza edin.
Kırçan turşusu:
kırçan otu karadenizde yetişen diken uçlu bir sebzedir. tazesi ile sadece turşu yapıldığını biliyorum. turşu ile yapılan tarif ise bol soğan taze sarımsak ve sıvı yağ ile kavuruyoruz. çok lezzetli oluyor.
yapılışı:
kırçan ayıklanır doğranır. haşlanır simsiyah suyu çıkar dökülür. sonra bol sarımsak, kırmızı acı biber, sirke, limon ve tuzla turşusu yapılır.
Gül reçeli:
500 gr gül, 1 kilo şeker, yarım limon suyu,1 su bardağı su,
gül yapakları dikkatlıca bol suda yıkanır. süzülür. üzerine şeker eklenir 1 gece bekletilir. su ilave edilir. kaynatılır kıvamı gelince limon suyu eklenir. iki taşım kaynatılır. soğumaya bırakılır.
Yorumlar
tesekkur ederim. gül yapraklarını ben bizim memleketten toplayıp yaptım. ama istanbuldaki yetişen güller ilede yapılıyor bazı pazarlarda satıldığını duydum. çevrenizdeki bahçelerde bulabilirsiniz. kokulu güller ile yapılıyor. istanbulda bizim bahçede güller var ama egzos kokusu sinmiştir diye cesaret edemedim yapmaya yani doğal ortamda yetişen güller daha güvenli. kolay gelsin.
kış hazırlıklarına başlamışsın ben henüz başlayamadım allah afiyetle yemek nasip etsin hepsi çok güzelolmuş
ellerine sağlık şeker!
gidip gül suyu koklayayım bari :D
yoksa anadoluda da vardır mutlaka kırçan.
biz çok severiz ben özellikle kavurmasını severim. sabah veya çay yanıı :))
elinize sağlık.
NUnU
birdut masalı,
ailede karadenizli yok enistem samsunlu oraya gittiğimde alırım.
sevgiler.
illedeyemek,
evet canım yazmaya unutmusum ters ceviriyorum. sevgiler..
Ellerine sağlık..
inşallah yapabilirim.